Försöket att bli globalt kända


Den nationella uppmärksamheten, som blev följden av dragspelsstämmorna i Skokloster, var kanske orsaken till att några medlemmar siktade vidare och försökte se till att vi skulle bli globalt kända.


Inspirerade av Bålstas

ofantliga tillgångar på

sand och grus var målet

1991 att bygga världens

största timglas och

därmed hamna i Guinness

Rekordbok.


Av detta blev det dock bara några skisser och offertförfrågningar. Projektet gick i stöpet på grund av alltför höga kostnader. Men, visst var det en frisk målsättning!



Några glimtar ur klubbens drygt 60-åriga historia


Klubbens födelse 1959


Med LC Enköping som fadder bildades vår klubb i maj 1959. Initiativtagare var DG Sune Borg och Enköpingsklubbens LP, Bengt Avermalm.


Charterfesten inleddes i Yttergrans kyrka den 7 november 1959 med tal, sång och musik. I närvaro av ett 70-tal personer överlämnade DG charterbrevet med alla medlemmars namn i sirlig skönskrift till vår förste president, Ture Lidén.


Högtiden fortsatte senare med middag på Sigtuna Stadshotell, där vår president hälsade välkommen och utbringade en skål för H. M. Konungen, som är Lions högste beskyddare i Sverige.


I samband med denna festmåltid fick vår klubb ta emot ett stort antal presenter från andra klubbar i närområdet, bland annat en malmklocka med Lions emblem, den som fortfarande är LPs verktyg för att klubba våra mötesbeslut.














En ”galen” utflykt


Klockan 21 på Pingstaftonen den 2 juni 1990 lyfte en chartrad Boeing 737 från Arlanda. Passagerarna var 145 till antalet och alla var Lions med anhöriga från det s. k. Vikinga-distriktet. 


Väl i luften vändes nosen mot Tromsö i Norge. Syftet med resan var att där uppleva midnatts-solen och därefter, påföljande morgon, åter-vända hem!


LC Tromsö mötte sällskapet med bussar, som först förde dem till en midnattsmässa i den berömda och nu av midnattssolen belysta Ishavskatedralen. 


Efter mässan gick bussarna vidare till Sommaröy, en fantastisk färd med svindlande vackra vyer utefter fjorden mellan snötäckta fjälltoppar, fortfarande i midnattssol.


Framme i Sommaröy bjöds sällskapet på varm korv och Tromsös berömda MAC-öl.


Nio timmar efter starten, klockan 6 på Pingst-dagens morgon den 3 juni, var sömniga resenärer tillbaka på Arlanda.


Initiativtagare, organisatör och tillika reseledare var Peje Josefsson från vår klubb.

De första åren


I maj 1960 anordnades en gissningstävling, där det gällde att bedöma totalvikten av klubbens alla medlemmar, nu 17 personer.


I december samma år anordnade klubben en konsert i Övergrans kyrka. Artist var den då mycket välkända Ingeborg Nyberg, på 50-talet närmast en ungdomsidol trots sin kristna repertoar.


Våren 1961 stod vår klubb som fadder när LC Upplands-Bro bildades. Två år senare var vi åter fadder, när LC Örsundsbro bildades.



När klubben blev en nationell kändis


I augusti 1976 introducerade vår klubb ett evenemang som blev ett begrepp under tio års tid - Skoklosterträffen, en dragspelsstämma med artister, folkdansare och allehanda spelemän från hela landet. Initiativtagare och projektledare var Yngve Färnström, medlem i vår klubb och själv en passionerad dragspelare med vida känningar i artistvärlden.


Arrangemanget gick av stapeln i strålande väder i slottsparkens inspirerande miljö. Här samlades en mängd namnkunniga artister, dragspelsklubbar och folkdanslag.


Denna och följande stämmor gjorde sådant intryck att såväl publik som medverkande under flera år gärna spred ryktet om ett fantastiskt trevligt arrangemang, Skokloster-träffen i Håbo kommun, arrangerad av Lions Club Bålsta. Vår tidigare ganska så anonyma klubb blev plötsligt vida känd.


År 1984 var vi tvungna att flytta stämman till Skoklosters Bygdegård, som inte erbjöd samma idylliska inramning. Den tionde Skoklosterträffen 1985 blev den sista. En epok gick i graven, saknad av många.

På senare år


Sedan 1998 har vi haft förmånen att sponsras av Lasse Åberg, som också är klubbens hedersmedlem. Lasse har varje år skänkt ett nytt motiv till vårt välkända julkortslotteri, den mest inkomstbringande verksamheten.


Vi har även uppmärksammats för våra insatser med värdegrundsprogrammet Tillsammans/ Lions Quest. Vi är stolta och glada över att lärare från många skolor och idrotts/

ungdomsledare har deltagit i flera kurser och att de uppskattar att kunna använda kurs-materialet i sin dagliga pedagogiska verksamhet.